In Zoeterwoude verbruikten inwoners in 2022 ruim een kwart minder gas dan in 2021, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een opmerkelijk resultaat waarmee Zoeterwoude ook de koploper van Nederland is. De vraag is: hoe heeft Zoeterwoude dit voor elkaar gekregen?

Het antwoord ligt deels in het bewustere stookgedrag van de inwoners. Door de thermostaat lager te zetten, de verwarming minder vaak aan te zetten; het zijn kleine, maar impactvolle gewoontes die bijdragen aan de algehele daling van het gasverbruik. Bovendien kiezen steeds meer inwoners voor alternatieve energiebronnen, zoals warmtepompen. In Zoeterwoude heeft één op de zestien huizen nu een warmtepomp, terwijl dat landelijk gezien één op veertig huizen is. 

Maar het succesverhaal van Zoeterwoude reikt verder dan alleen individuele inspanningen. De Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude en de Coöperatie Zon op Zoeterwoude hebben een cruciale rol gespeeld door te stimuleren dat Zoeterwoudenaren bewust gaan stoken en kiezen voor alternatieve verwarmingsmethoden. Dit is ook een verhaal van de dorpsgemeenschap, van samenwerking en solidariteit. Op de website Zoeterwoude gaat goed is te lezen hoe de overgang naar duurzame energie al vijftien jaar wordt ondersteund met gemeentelijk beleid en subsidies. 

De coöperaties hebben in Zoeterwoude mensen aangemoedigd om hun huizen duurzamer te maken en te investeren in zonnepanelen en windenergie. Ook vormen ze een platform waar bewoners kennis en ervaringen met elkaar kunnen delen. Het is dit gemeenschapsgevoel dat heeft bijgedragen aan de koppositie van Zoeterwoude in de verduurzamingsrace.