BUURTWARMTE

Groener Zoeterwoude
De verzamelplaats voor duurzaam

Het einde van een tijdperk komt in zicht. Zelf met een eigen cv-ketel warmte opwekken op basis van gas is straks verleden tijd.

Straks krijg je de warmte al voorverwarmd bij je woning afgeleverd. Dan heb je geen eigen warmte-installatie meer nodig. De warmte wordt immers op een andere plek opgewekt.

Waar wordt die warmte opgewekt? Er zijn meerdere mogelijkheden, zoals restwarmte van bedrijven. Maar het kan ook uit de grond worden gehaald, of uit de lucht, of uit het water. Ja, zelfs uit de riolering. Dit doe je niet alleen, maar samen, in je eigen buurt, in je eigen dorp of je eigen stad.

Waarom deze omschakeling? Er is steeds minder fossiele energie beschikbaar en die wordt steeds duurder. Bovendien maken energiebedrijven steeds grotere winsten op de schaarsere fossiele energie. Overheden kiezen ervoor de energieheffingen te verhogen om sneller de fossiele energie uit te bannen. Uiteindelijk betalen de bewoners de rekening.

De werkgroep Buurtwarmte, onderdeel van de Gebiedscoöperatie Groener Zoeterwoude, wil de kosten laag en voor langere tijd voorspelbaar houden. Dat kan door (mede)eigenaar te worden van de warmtenetten en warmtebronnen.

Dit gebeurt al in Denemarken. Daar zijn de warmtenetten eigendom van buurtbewoners en de warmtebronnen van de gemeente. Alles is zonder winstoogmerk. Dit zorgt voor lage en voorspelbare kosten.

Buurtwarmte vindt dit voorbeeld bijzonder inspirerend. Via een Warmteschap kunnen wij in Zoeterwoude onze voeten warm houden, zoals onze Waterschappen onze voeten drooghouden.

Wat we al zo doen

Onze duurzame daden

Als werkgroep organiseren we veel leuke activiteiten, promoten wij onze missie en delen we graag al onze kennis met mede enthousiastelingen.

Bijeenkomsten

Het regelmatig organiseren van bijeenkomsten met lezingen, films, diavertoningen, praatavonden, en van excursies.

Duurzame artikelen

Advies over materiaal om je huis nog duurzamer te maken zoals de duurzaamheidsbox.

Duurzame markt

Het jaarlijks organiseren van de duurzaamheids markt in Zoeterwoude

Informatiepunt

Een eigen kennisbank waar iedereen uit kan putten. Onze vele energie ambassadeurs voorzien je van de beste en meest recente informatie.

Zo blijf je op de hoogte

De laatste nieuwtjes

Opmerkelijke daling gasverbruik Zoeterwoude

In Zoeterwoude verbruikten inwoners in 2022 ruim een kwart minder gas dan in 2021, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een opmerkelijk resultaat waarmee Zoeterwoude ook de koploper van Nederland is. De vraag is: hoe...

Lees meer

Heb jij ook een duurzaam hart?

Ontvang onze mailing door je hieronder in te schrijven