DUURZAAM WONEN

Groener Zoeterwoude
De verzamelplaats voor duurzaam

Welkom bij de werkgroep Duurzaam Wonen (voorheen Zoeterwoude Duurzaam 2030)!
De eerste stap naar duurzaam wonen is gezet. Wij, inwoners van Zoeterwoude met een duurzaam hart, helpen je graag verder. Op deze website vind je tips en informatie over hoe je duurzaam kunt wonen in onze prachtige gemeente. We delen onze ervaringen met het besparen van energie, het opwekken van energie, het aanvragen van subsidies en het inkopen van groene stroom. Hoe doen we dit? 

BESPAREN

De beste energie is de energie die je niet nodig hebt. Dus als je zoveel mogelijk energie bespaart, hoef je minder te kopen of op te wekken.

De grootste energieverslinder is verwarmen van de woning, dus belangrijk hierop het meeste te besparen.

ISOLEREN

Een manier om minder energie te gebruiken om te verwarmen (en eventueel in de zomer te koelen!) is het goed isoleren van de woning. Je gaat ook comfortabeler wonen: minder tocht, en bij goed ventileren ook minder vocht. 

BELANGRIJK:

isoleren betekent altijd ook ventileren!

OPWEKKEN

Ook als je zo goed mogelijk hebt geïsoleerd, heb je nog energie nodig. In elk geval elektriciteit. Je kunt ervoor kiezen dit zelf op te wekken door het plaatsen van zonnepanelen.

SUBSIDIE

Het isoleren en opwekken van energie, waarmee je bijdraagt aan een duurzame energievoorziening, kost geld. Hoewel je dit op termijn terugverdient doordat je energierekening omlaag gaat, is het wel zo fijn als je subsidie kunt krijgen.

STAPPENPLAN

Wil je zelf snel aan de slag met het verduurzamen van de energievoorziening in jouw woning? Hiervoor hebben wij een Stappenplan ontwikkeld. Per stap hebben wij een aantal documenten opgesteld over specifieke onderwerpen.

ENERGIE AMBASSADEURS

Er is veel mogelijk om je woning energiezuiniger te maken en te verduurzamen. Wij zijn inwoners uit Zoeterwoude en geven je graag gratis advies en tips om je woning te verduurzamen. Ook geven we informatie over subsidies om het verduurzamen financieel makkelijker te maken.

Wat doen we zo al

Onze vele duurzame daden

Als werkgroep organiseren we veel leuke activiteiten, promoten wij onze missie en delen we graag al onze kennis met mede enthousiastelingen.

Bijeenkomsten

Het regelmatig organiseren van bijeenkomsten met lezingen, films, diavertoningen, praatavonden, en van excursies.

Duurzame artikelen

Advies over materiaal om je huis nog duurzamer te maken zoals de duurzaamheidsbox.

Duurzame markt

Het jaarlijks organiseren van de duurzaamheids markt in Zoeterwoude

Informatiepunt

Een eigen kennisbank waar iedereen uit kan putten. Onze energie ambassadeurs voorzien je van de beste en meest recente informatie.

Zo blijf je op de hoogte

De laatste nieuwtjes

Opmerkelijke daling gasverbruik Zoeterwoude

In Zoeterwoude verbruikten inwoners in 2022 ruim een kwart minder gas dan in 2021, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een opmerkelijk resultaat waarmee Zoeterwoude ook de koploper van Nederland is. De vraag is: hoe...

Lees meer

Heb jij ook een duurzaam hart?

Ontvang onze mailing door je hieronder in te schrijven